Co piątek staram się wykonać przegląd ostatniego tygodnia zgodnie z zasadami GTD* Sprawdzam i analizuję postępy w realizacji celów. Poszukuję też ciekawostek, które warto opisać. A tak się składa, że w ostatnim tygodniu wykonywałem izolację poziomą w murze z bloczków betonowych w opisywanym w tym artykule obiekcie. Co prawda, oferta i technologia naprawy zalecała wykonanie również izolacji pionowej, jednak klient zdecydował się na samą przeponę. Czas pokaże, co się wydarzy…

Pojedynczy mur z bloczka betonowego

Mamy do czynienia z pojedynczym murem z bloczka betonowego. W taką konstrukcję w zasadzie nie ma możliwości wtłoczyć żadnego płynnego materiału iniekcyjnego poprzez pakery iniekcyjne. Dlaczego? Otóż nawet przy założeniu, że mur zostałby dobrze zamknięty (szczeliny pomiędzy bloczkami wypełnione zaprawą) to i tak płyn iniekcyjny podawany pod ciśnieniem wypływałby na wszystkie strony. Niewielka grubość muru, a co za tym idzie jego objętość, powoduje, że nie ma przestrzeni, w którą można podać materiał naprawczy. Zatem tradycyjna iniekcja w tej sytuacji odpada.

Technologia naprawy

Przepona krem iniekcyjnyZatem jaką technologię naprawy wybrać aby wykonać izolację poziomą w murze? Rozwiązanie tkwi w opisywanej w tym artykule technologii podawania i liście producentów kremu iniekcyjnego. Zasada wyciskania do wnętrza poziomych, nieprzelotowych otworów materiału naprawczego jest całkiem prosta. Dzięki temu, że krem iniekcyjny do wykonywania poziomych przegród nie musi być sprężany, nie ma on tendencji do wypływania wszystkimi nieszczelnościami muru. W istocie jego kremowa konsystencja uniemożliwiałaby tradycyjną iniekcję - jest bowiem zbyt gęsty. Wyciskanie kremu z tradycyjnego aplikatora do mas trwale elastycznych za pomocą krótkiego wężyka działa wyśmienicie. Otwory powinny być poziome i rozstawione od siebie w odległościach ok 10 -12 cm. 

Średnica, wiercenie i oczyszczenie otworów

Przepona krem iniekcyjny wierceniePodczas wiercenia wykonałem swojego rodzaju test. Wierciłem w bloczkach, a więc betonie bez zbrojenia i o niższych parametrach niż tradycyjna klasa betonu konstrukcyjnego C30/37. Zabrałem ze sobą i wierciłem używanym już wiertłem  udarowym TE-CX 10/27 MP32. W związku z tym, że otwór nie musiał mieć średnicy idealnie 10 mm mogłem sobie na to pozwolić. Pakera iniekcyjnego o wymiarach 10x100 najprawdopodobniej nie udałoby mi się w nich zainstalować, ponieważ starsze wiertło nie miało już swojej  średnicy znamionowej. Mimo wszystko wywierciłem ponad 50 otworów o długości 20 cm każdy bez problemu. A skoro już o średnicy mowa, to warto pamiętać, aby dobrać średnicę wiertła i otworu do wężyka, który znajdziemy w kartonie wraz z 10 sztukami kiełbasek po 600 ml każda. Średnica 12 mm będzie bardziej wskazana ze względu na łatwiejsze odpowietrzanie przy wprowadzaniu kremu. 

Dla pewności wypłukałem wszystkie otwory wodą z hydronetki. Zapewniło mi to prawidłowe oczyszczenie otworu oraz odpowiednią ilość wilgoci dla rozprzestrzeniania się substancji czynnych w murze.

Aplikacja i zamknięcie otworów 

Przepona krem izolacja poziomaPo wykonaniu aplikacji, czyli po prostu wypełnieniu wszystkich otworów kremem iniekcyjnym przy użyciu wyciskacza  zamknąłem otwory materiałem na bazie cementu. Do tego celu użyłem zaprawy montażowej Lampocem. Od tego momentu, krem iniekcyjny zaczyna swoje działanie polegające na rozprzestrzenianiu się w murze i budowie izolacji poziomej. 

Jak wspomniałem na początku artykułu, sama izolacja pozioma może nie wystarczyć. Wszak izolacja pozioma i pionowa muszą iść ze sobą w parze, a brak którejkolwiek sprawia, że całość układu nie utrzymuje swojej szczelności. 

 

* Zasada GTD czyli "Getting Things Done czyli sztuka bezstresowej efektywności", książka Davida Allena pod tym samym tytułem. 

 

Masz pytania? Pisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr inż. Mateusz Furs

manager ds. iniekcji

 

Inblock sp. z o.o.

02-001 Warszawa

Al. Jerozolimskie 85/8

NIP 701-039-26-72

KRS 0000473003; SĄD REJONOWY DLA M. ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Wysokość kapitału zakładowego: 50 000 PLN wpłacony w całości.

Zamknij

Ta strona uzywa plików cookies aby zapewnić poprawne jej funkcjonowanie Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Akceptuję pliki cookies od tej witryny.

"